Nasi ini disediakan oleh orang keturunan Jawa di sebelah
Pantai Barat Malaysia semasa kenduri kendara seperti kenduri arwah (Tahlil) dan
kenduri kesyukuran. Pada zaman dulu, nasi ini dimasukkan kedalam acuan atau
besen sebelum dihidangkan. Dengan ini, nasi ini akan kenyal dan tak mudah
bertabur. Yang menjadikan nasi Ambeng ini unik ialah lauk pauknya iaitu Tempe,
Kerisik, Rempeyek, Serunding Kelapa, Mee atau Bihun goreng, ayam dan lain-lain
juadah pembuka selera termasuk buah-buahan. Semuanya diletak di atas nasi yang
berlapik daun pisang dan dulang.
Setiap hidangan adalah untuk 4 orang. Biasanya mereka adalah
merupakan ketua setiap keluarga. Pada asalnya nasi ambeng ini tidak untuk
dimakan. Ia sekadar dijamah untuk dirasa sahaja. Kemudian ia dibahagi empat dan
dibungkus untuk dibawa pulang sebagai berkat (buah tangan) kepada keluarga yang
menunggu di rumah. Simbolik dari penyediaan nasi ambeng adalah untuk
menjimatkan kos dan kerja pengendalian majlis-majlis tersebut. Disamping itu
pengamal nasi ambeng percaya amalan ini boleh membawa kerukunan atau kebahagiaan
dalam keluarga.
kredit: fb kuasa johor
kredit: fb kuasa johor
No comments:
Post a Comment